Μικρά και μεγάλα χαμπέρια...
Σοβαρά και ασόβαρα χαμπέρια...
Απόψεις,ειδήσεις,σχόλια,αναφορές επικαιρότητας και μη...
Για θέματα που συμβαίνουν κοντά και μακριά μας...

για να μην ξεχνιωμαστε, η ωρα ειναι...

χαμπερια λεπτο προς λεπτο...

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


χαμπερια του καιρου

H Συνταγη της ημερας

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ο Μεγάλος ηθοποιός, Βασίλης Λογοθετίδης...

Γεννήθηκε το 1898 στο Μυριόφυτο, ένα χωριό της ανατολικής Θράκης. Σε νηπιακή ηλικία εγκαταστάθηκε μαζί με τους γονείς του στην Κωνσταντινούπολη. Το 1915 αποφοίτησε από το περίφημο Ζωγράφειο γυμνάσιο της Πόλης και λίγο αργότερα άρχισε τις πρώτες ερασιτεχνικές εμφανίσεις στην σκηνή.

Από τα πρώτα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε με το θέατρο και ιδιαίτερα με την κωμωδία, που υπήρξε και η μεγάλη του αγάπη. Έδωσε προτεραιότητα στο ανέβασμα έργων Ελλήνων συγγραφέων και έπλασε δεκάδες ρόλους χαρακτηριστικών τύπων της Ελληνικής αστικής ζωής.
Το 1918, έχοντας κάνει ήδη τον δεύτερο γάμο του (!), έρχεται στην Αθήνα και την επόμενη χρονιά...

...εντάσσεται στο δυναμικό του Θιάσου της Μαρίκας Κοτοπούλη. Εκεί έμεινε 27 ολόκληρα χρόνια και καθιερώθηκε ως ένας από τους βασικότερους κωμικούς πρωταγωνιστές του θιάσου.

Την περίοδο 1934-1935 έφυγε από τη μόνιμη στέγη του και συνεργάστηκε με τον θίασο των Κ. Μουσούρη - Α. Θεοδωρίδου σε 3 έργα. Το 1936 επέστρεψε ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η παράσταση Οι Γερμανοί Ξανάρχονται, η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία και αποτέλεσε την αφορμή για να πάρει την απόφαση να ανεξαρτητοποιηθεί και να γίνει θιασάρχης (1947).

Το δεύτερο μέρος της μεγάλης του θεατρικής πορείας κράτησε 13 χρόνια, ξεκινώντας με το έργο Ένας Ήρως με Παντούφλες. Το μοναδικό υποκριτικό ταλέντο του αποτυπώθηκε σε 11 κινηματογραφικές ταινίες.

Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1933 στην ταινία Ο κακός δρόμος σε σκηνοθεσία του Τούρκου σκηνοθέτη Ερτογρούλ Μουσχίν. Ήταν ένα κοινωνικό δράμα βασισμένο σε μία νουβέλα του Γρηγορίου Ξενόπουλου και έπαιξε στο πλάι της μεγάλης Μαρίκας Κοτοπούλη.

Οι υπόλοιπες 10 εμφανίσεις, που ήταν διασκευές των μεγάλων θεατρικών του επιτυχιών, ήταν το διάστημα 1948 - 1958. Στις ταινίες του δημιούργησε μοναδικά τον τύπο του μικροστού Έλληνα που βρίσκεται αντιμέτωπος με το κοινωνικό περιβάλλον.

Τιμήθηκε από την Πολιτεία με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικος. Σύζυγος του υπήρξε το κινηματογραφικό του δίδυμο, Ίλυα Λιβυκού. Πέθανε από καρκίνο στις 22 Φεβρουαρίου του 1960.

Χαρακτηριστικές ταινίες του: Οι Γερμανοί Ξανάρχονται, Ένα Βότσαλο στη Λίμνη, Σάντα Τσικίτα, Ούτε Γάτα Ούτε Ζημια, Κάλπικη Λίρα, Ο Ζηλιαρόγατος.


Φιλμογραφία:
1933 Ο ΚΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
1948 ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ
1948 ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ
1952 ΕΝΑ ΒΟΤΣΑΛΟ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ
1953 ΣΑΝΤΑ ΤΣΙΚΙΤΑ
1954 ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΕΤΩΝ 39
1955 ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ
1955 Η ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ
1956 Ο ΖΗΛΙΑΡΟΓΑΤΟΣ
1957 ΔΕΛΗΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΥΙΟΣ
1958 ΕΝΑΣ ΗΡΩΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ

Ο Βασίλης Λογοθετίδης υπήρξε ίσως ο πιο προικισμένος Έλληνας κωμικός. Αν δεν πέθαινε από την επάρατο νόσο το 1960, ο Ελληνικός Κινηματογράφος θα είχε κερδίσει μερικούς ακόμα αριστουργηματικούς ρόλους του...



"Ο Βασίλης Λογοθετίδης είναι ίσως ο μόνος έντεχνος κωμικός της παλιάς κωμωδίας την εμπορική περίοδο του κινηματογράφου. Μεγάλος ηθοποιός του θεάτρου, μετέφερε τις πλούσιες υποκριτικές ικανότητές του και στο σινεμά επηρεάζοντας καταλυτικά τους συναδέλφους του. Μιλάμε βέβαια για τον πολυάσχολο, τον αυτοδημιούργητο μικροαστό που φιλοδοξεί να ανέβει τα σκαλιά της κοινωνικής καταξίωσης, τον τσιγκούνη αλλά αεράτο άνδρα που παραμελεί τη σύζυγό του, τον εφησυχασμένο αλλά και τον πονηρό. Οσο γι' αυτό το τελευταίο, το πονηρό βλέμμα του Β. Λογοθετίδη, όταν ξύπναγε από τον λήθαργό του και αποφάσιζε να επιτεθεί, «πρωταγωνίστησε» σε αλησμόνητες σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου. Οπως αναφέρει και ο Γιάννης Σολδάτος στο βιβλίο του για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, «ο Βασίλης Λογοθετίδης διευθύνει την κωμική συμφωνία των ανόητων παθών λες και την πιστεύει, λες και συμπάσχει με τα θύματά του, τόσο που και εσύ λες συνεχώς την ίδια παρατήρηση: Είναι μεγάλος ηθοποιός αυτός ο ήρεμος κλόουν»." Μάρνυ Παπαματθαίου, Το Άλλο ΒΗΜΑ



Γνωρίζατε ότι:

Ο Αλέκος Σακελλάριος έγραψε το σενάριο της ταινίας, Θανασάκης ο Πολιτεύομενος, έχοντας στο μυαλό του για πρωταγωνιστή, τον Βασίλη Λογοθετίδη. Εκείνος όμως, αρνήθηκε τον ρόλο και τη θέση του πήρε ο Ντίνος Ηλιόπουλος, σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του σε μία από τις πιο κλασικές ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου!
Ο Γιώργος Τζαβέλλας όταν έγραψε το σενάριο της ταινίας Μια Ζωή την Έχουμε, οραματιζόταν για πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Βασίλη Λογοθετίδη (ως ταμίας Κλέων) και την Αλίκη Βουγιουκλάκη (ως Μπίμπι). Όμως ο Λογοθετίδης δεν μπορούσε να παίξει λόγω ασθένειας και ο ρόλος πήγε στον Δημήτρη Χορν. Όσο για το ρόλο της Βουγιουκλάκης, ο Φίνος προτίμησε να αναθέσει το ρόλο στην "ιντερνάσιοναλ" Υβόν Σανσόν, έχοντας στο νου του, το άνοιγμα της εταιρίας του, στην διεθνή αγορά.
Επίσης τον ρόλο του γιαλατζί αστυφύλακα Ηλία, στον Ηλία του 16ου, ήταν να τον παίξει ο Λογοθετίδης αντί του Χατζηχρήστου - η αρρώστια του όμως δεν τον άφησε... Κάτι που συνέβει και με την κλασσικη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, Ένας Βλάκας και Μισός. Ο ρόλος τελικά πήγε στον Ευθυμίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας