Μικρά και μεγάλα χαμπέρια...
Σοβαρά και ασόβαρα χαμπέρια...
Απόψεις,ειδήσεις,σχόλια,αναφορές επικαιρότητας και μη...
Για θέματα που συμβαίνουν κοντά και μακριά μας...

για να μην ξεχνιωμαστε, η ωρα ειναι...

χαμπερια λεπτο προς λεπτο...

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


χαμπερια του καιρου

H Συνταγη της ημερας

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Τι σημαίνει πτώχευση ;

Όταν λέμε ότι μια χώρα θα πτωχεύσει σημαίνει ότι θα παρθούν πολύ σοβαρά μέτρα για την οικονομία μας. Πιο απλά να πούμε ότι η χώρα μας θα κάνει παύση πληρωμών και θα πει στις τράπεζες που έχει πάρει δάνειο ότι κύριοι δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ποσό που σας πήραμε αλλά μόνο το 60%.

Πρακτικά αυτό τι σημαίνει;

Ότι η Ελλάδα θα χάνει την...

δυνατότητα να πάρει δάνεια έστω και με αυτό το επιτόκιο του 7% και θα γλιτώσει κάποια χρήματα αλλά θα τα δώσει σε τόκους διπλάσια.
Επίσης μπορεί να μην μας δώσουν δάνεια οι τράπεζες από την στιγμή που πτωχεύουμε.

Θα γίνει παύση πληρωμών και αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν κάποιες δεύτερες ανάγκες.

Θα γίνουν απολύσεις, και αποκρατικοποιήσεις. Θα ξεπουληθούμε στους ξένους.
Οι τράπεζες δεν θα δίνουν τα χρήματα στον κόσμο αλλά θα τα "κλείσουν" για να έχουν την δυνατότητα του ρευστού και να μην πτωχεύσουν.

Οι δανειστές της όπως και στην πτώχευση εταιριών χάνουν ένα μεγάλο μέρος αυτών που έχουν δανείσει, τους τόκους εννοείται και αν το χρέος είναι μεγάλο χάνουν ολόκληρο το κεφάλαιο.

Φυσικό επακόλουθο είναι το κράτος να ξεκινάει έτσι από μηδενική βάση. Χρωστάει ελάχιστα σε σχέση με αυτά που χρωστούσε οπότε έχει μεγαλύτερες ελπίδες να ανακάμψει αφού δεν έχει και τους τόκους να του μεγαλώνουν διαρκώς το χρέος. Κάτι τέτοιο όμως κλονίζει την αξιοπιστία του στις διεθνείς αγορές και ο δανεισμός είναι από πολύ έως εξωφρενικά δύσκολος με πολύ ασύμφορα επιτόκια.

Όπως είπε και ο sugata η πρώτη χειροπιαστή συνέπεια είναι η τραπεζική κρίση. Κι αφού οι τράπεζες είναι ο πυλώνας της οικονομίας ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα. Δύσκολος δανεισμός --> μείωση χρηματικών διαθεσίμων --> δυσκολία πληρωμών --> μείωση ζήτησης --> μείωση παραγωγής --> υψηλή ανεργία. Γενικά όπως ήταν οι χώρες τώρα με την κρίση, απλά πιο τοπικό και πιο έντονο το φαινόμενο.

troktiko

2 σχόλια:

  1. Ισως τελικά να πρέπει να χρεωκοπήσουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mονο σοβαρεψου λιγο!!τι ανέκδοτα ειναι αυτα?!!ΞΑΝΘΕΣ?@@@!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας